Skip to main content
vigselring-vitguld
ODENS SKOLA

Så väljer du rätt vigselring!

Att välja vigselring är nästan ett av de största besluten i våra liv. Det är stor investering, inte minst av känslor, och en evig symbol för vår kärlek. Och det är något som vi kommer bära nästan varje dag resten av våra liv, vilket gör det extra viktigt att hitta den perfekta ringen och att den kännas unik och speciell för just dig.

Vi på Odens Smycke är tredje generationens guldsmed, och vi är stolta över att vara specialister på just vigselringar och vi har hjälpt många par genom åren att hitta sina drömmars vigselring. Här i vår guide till hur du väljer rätt vigselring tar vi både upp saker som är bra att tänka på när man väljer ring, och självklart delar vi även med oss av våra bästa tips inför ditt val av vigselring.

Titta runt på nätet och låt dig inspireras

Att titta på vigselringar kan ge en många insikter, både om vad man gillar och framför allt, vad man inte gillar. Testa att spara bilder på de ringar du gillar och jämför de sedan; har ringarna något gemensamt som gjorde att du föll för just dom?

Ringens utformning

Material

Det klassiska materialet på vigselringar må vara rött guld, men idag är det lika populärt att använda andra material så som platina, palladium, roséguld och vitt guld. Eller varför inte en kombination av till exempel rött och vitt guld?

Sten och setting

Diamonds are a girl’s best friend, och det finns såklart anledning till att just diamanter är stenen med stort S i traditionella vigselringar. De är verkligen speciella och vackra, och kommer i många olika färgskiftningar och slipningar. Variationen av vigselringar med diamanter ökar ännu mer med alla de olika settings, hur stenarna är placerade på ringen, som finns. En stor sten i mitten och små runt omkring? Flera små i rad? En stor, rund briljantslipad diamant i fokus? Valmöjligheterna är nästan oändliga.

Klassiska guldringar utan stenar

Många önskar sig en klassisk vigselring helt i guld, men även här finns det många olika valmöjligheter.

  • Vilken yta? Klassisk, slät finish eller kanske hamrad yta?
  • Vilken bredd och tjocklek? Från tunna, minimalistiska till bredare och mer iögonfallande ringar.
  • Mönster? Idag finns många olika, fina mönster som kan pryda ringen. Populärt är mönster som går längs ringens mitt, eller längs över & underkant. Det finns även mönster som sträcker sig över hela ringen som gör att den fångar upp ljuset i många olika vinklar.

Ska du köpa en ring till någon annan?

Ett riktigt klassiskt frieri är ju överraskningsfrieriet, där en går ner på knä och sedan sträcker ut en ring. Och ringen glider enkelt på fingret utan problem och passar perfekt – visst låter det som en saga? Ja, att köpa en ring som sedan passar perfekt kan kännas som en saga, men det är inte omöjligt.

Tips för att ta reda på någons ringstorlek – i smyg: Använd en ring personen redan äger!

Den enklaste metoden för att hitta någons ringstorlek är om personen i fråga redan använder en ring på just vänster ringfinger. Antingen lånar man den och tar med sig den till butiken, annars kan man testa att lägga den på ett papper och sedan rita av ringens inre omkrets med en penna. Tänk på att de flesta har något större ringstorlek på sin dominanta hand; om det är en högerhänt person som använder ringen på sitt högra ringfinger, är risken stor att storleken på vänsterringfinger inte är densamma.

Eller varför inte fria med en ”frieri-ring”, och sedan välja ut vigselring tillsammans?

Det är svårt att ta reda på någons ringstorlek, och kanske ännu svårare att lista ut vilken ring som är deras dröm-vigselring! Om tanken på ett överraskningsfrieri som också lyckas ha den ultimata vigselringen känns som ett överväldigande projekt kan en billigare frieri-ring vara en bra lösning. Det är minst lika romantiskt att tillsammans gå och välja ut vigselringar.

Utmärkt
Baserat på 90 recensioner
Johanna Bonds
Johanna Bonds
2024-05-23
Gjorde om min diamantring inför mitt bröllop och uppgraderade diamanten. Blev så extremt nöjd och rekommenderar varmt Oden smycken för deras kunnighet och hjälpsamhet. Ringen blev verkligen pricken över iet på bröllopet
Ulrika Drakenberg Gustafsson
Ulrika Drakenberg Gustafsson
2024-05-17
Superbra service, jag förminskade en ring och det blev jättefint! Rekommenderar varmt!!
Josefine Enelid Roos
Josefine Enelid Roos
2024-05-17
Så genuint och fint familjeföretag. Kändes både trygga inom det traditionella hantverket men också moderna. Väldigt fina och eleganta produkter. Gjorde om ett smycke och blev så nöjd.
elinor hallkvist
elinor hallkvist
2024-05-06
Jag hade tidigare designat min förlovnings- och vigselring med ett annat smyckesföretag, men resultatet blev inte alls som jag hade önskat. När jag kom till David på Odens Smycke med mina ringar, visade han sig vara oerhört lyhörd för mina problem. Han erbjöd sin expertis och guidade mig genom processen för att omforma ringarna till den ursprungliga designen jag hade tänkt mig. Jag kände mig trygg och förtroendefull genom hela upplevelsen. Inom bara två veckor var ändringarna klara, och när jag fick tillbaka mina ringar överträffade resultatet mina förväntningar. Jag rekommenderar starkt alla som behöver hjälp med sina ringar att besöka Odens Smycke. David har skapat ett otroligt vackert smycke som jag kommer att glädjas åt resten av mitt liv. Ett stort tack för all hjälp!
Mathilda S
Mathilda S
2024-04-18
Jag har nu gjort tre ringar på Odens smycke och de är otroliga. Bra och snabb kommunikation och rådgivning samt fint bemötande. Ringarna är i högsta kvalitet till bra pris och precis den designen som jag önskat. Rekommenderar starkt!
Kristine Widlert
Kristine Widlert
2024-03-09
David hjälpte mig att ta fram min vigselring, väldigt lyhörd och skicklig, med märkbar passion för sitt arbete. Jag kan varmt rekommendera Odens Smycke!
Carl Michael Strauss
Carl Michael Strauss
2024-03-05
En one of a kind guldsmed, som har levererat på förlovningsringar och vigselringar
Johan Trocmé
Johan Trocmé
2023-12-08
David är skicklig, lyhörd och professionell. Man känner direkt att han vill att det ska bli bra. Han är noga med att förstå vad man önskar och bra på att föreslå kreativa lösningar. Min frus vigselringar blev helt fantastiska efter lagning och ombearbetning. Vackert, stilrent och smakfullt.

Välkommen att kontakta oss på Odens Smycke!

måndag – fredag 11:00-18:00
lördag – tidsbokning 11:00-15:00

Vi har stängt röda dagar & helger, klämdagar och dag före röd dag.