vigselring-vitguld
ODENS SKOLA

Så väljer du rätt vigselring!

Att välja vigselring är nästan ett av de största besluten i våra liv. Det är stor investering, inte minst av känslor, och en evig symbol för vår kärlek. Och det är något som vi kommer bära nästan varje dag resten av våra liv, vilket gör det extra viktigt att hitta den perfekta ringen och att den kännas unik och speciell för just dig.

Vi på Odens Smycke är tredje generationens guldsmed, och vi är stolta över att vara specialister på just vigselringar och vi har hjälpt många par genom åren att hitta sina drömmars vigselring. Här i vår guide till hur du väljer rätt vigselring tar vi både upp saker som är bra att tänka på när man väljer ring, och självklart delar vi även med oss av våra bästa tips inför ditt val av vigselring.

Titta runt på nätet och låt dig inspireras

Att titta på vigselringar kan ge en många insikter, både om vad man gillar och framför allt, vad man inte gillar. Testa att spara bilder på de ringar du gillar och jämför de sedan; har ringarna något gemensamt som gjorde att du föll för just dom?

Ringens utformning

Material

Det klassiska materialet på vigselringar må vara rött guld, men idag är det lika populärt att använda andra material så som platina, palladium, roséguld och vitt guld. Eller varför inte en kombination av till exempel rött och vitt guld?

Sten och setting

Diamonds are a girl’s best friend, och det finns såklart anledning till att just diamanter är stenen med stort S i traditionella vigselringar. De är verkligen speciella och vackra, och kommer i många olika färgskiftningar och slipningar. Variationen av vigselringar med diamanter ökar ännu mer med alla de olika settings, hur stenarna är placerade på ringen, som finns. En stor sten i mitten och små runt omkring? Flera små i rad? En stor, rund briljantslipad diamant i fokus? Valmöjligheterna är nästan oändliga.

Klassiska guldringar utan stenar

Många önskar sig en klassisk vigselring helt i guld, men även här finns det många olika valmöjligheter.

  • Vilken yta? Klassisk, slät finish eller kanske hamrad yta?
  • Vilken bredd och tjocklek? Från tunna, minimalistiska till bredare och mer iögonfallande ringar.
  • Mönster? Idag finns många olika, fina mönster som kan pryda ringen. Populärt är mönster som går längs ringens mitt, eller längs över & underkant. Det finns även mönster som sträcker sig över hela ringen som gör att den fångar upp ljuset i många olika vinklar.

Ska du köpa en ring till någon annan?

Ett riktigt klassiskt frieri är ju överraskningsfrieriet, där en går ner på knä och sedan sträcker ut en ring. Och ringen glider enkelt på fingret utan problem och passar perfekt – visst låter det som en saga? Ja, att köpa en ring som sedan passar perfekt kan kännas som en saga, men det är inte omöjligt.

Tips för att ta reda på någons ringstorlek – i smyg: Använd en ring personen redan äger!

Den enklaste metoden för att hitta någons ringstorlek är om personen i fråga redan använder en ring på just vänster ringfinger. Antingen lånar man den och tar med sig den till butiken, annars kan man testa att lägga den på ett papper och sedan rita av ringens inre omkrets med en penna. Tänk på att de flesta har något större ringstorlek på sin dominanta hand; om det är en högerhänt person som använder ringen på sitt högra ringfinger, är risken stor att storleken på vänsterringfinger inte är densamma.

Eller varför inte fria med en ”frieri-ring”, och sedan välja ut vigselring tillsammans?

Det är svårt att ta reda på någons ringstorlek, och kanske ännu svårare att lista ut vilken ring som är deras dröm-vigselring! Om tanken på ett överraskningsfrieri som också lyckas ha den ultimata vigselringen känns som ett överväldigande projekt kan en billigare frieri-ring vara en bra lösning. Det är minst lika romantiskt att tillsammans gå och välja ut vigselringar.

Baserat på 85 omdömen
Stefan rosen
Stefan rosen
2022-12-16
Bra service, trevliga och mycket kunniga. Som också gav bra tips och råd.
Johanna Palmgren
Johanna Palmgren
2022-12-15
Väl mött och kunnig guldsmed som gjorde mina ärvda smycken så vackra. Speciellt diamanthänget, där diamanten ser ut att ligga i en princesskrona. Så nöjd😊
Hanna Segendorf
Hanna Segendorf
2022-12-15
Jag ville expandera bandet på min mormors giftesring, vilken var tillbucklad och vriden efter årtionden av använding. Blev trevligt bemött och ringen blev klar snabbt, man ser inte att bandet har blivit förändrat ens om man försöker, texten på insidan är helt orörd, men själva wear-and-tear av alla åren blev behållet precis som jag ville. Har på mig varje dag och är otroligt nöjd. Rekommenderar starkt!
Samson Wondimu
Samson Wondimu
2022-12-09
Wow! Vilken fin service och grymt arbete bakom min fästmös förlovningsring och vigselring! Magiskt 😍 Letar ni efter bästa juveleraren så är detta rätt ställe. Tusen tack till David, vi kommer definitivt komma tillbaka. /Samson
LWA
LWA
2022-12-06
Great service and beautiful work. Had a diamond ring reshaped, very happy. Highly recommend! 🙂
Patric Sjölund
Patric Sjölund
2022-11-23
Odens Smycke är otroligt duktiga och har ett bra utbud plus att dom hjälper dig att få precis det du vill av ett smycke/ring.
David Jery
David Jery
2022-11-23
En riktig guldsmedsbutik
Pia Andersson
Pia Andersson
2022-10-29
Toppen bra service. David är så trevlig och kunnig. Har många idéer.
Sandy Alber
Sandy Alber
2022-10-12
David är super trevlig och professionell. Har gjort om två unika ringar hos honom nu och är väldigt nöjd. Rekommenderar starkt! ✨
Sofie Lord
Sofie Lord
2022-09-28
Väldigt duktiga dom fick äran att laga min vigselring och jag fick tillbaka min ring i ny köps utseende den blev jätte fin och jag är helt överlycklig.

Välkommen att kontakta oss på Odens Smycke!

måndag – fredag 11:00-18:00
lördag – tidsbokning 11:00-15:00

Vi har stängt röda dagar & helger, klämdagar och dag före röd dag.