vigselring-vitguld
ODENS SKOLA

Så väljer du rätt vigselring!

Att välja vigselring är nästan ett av de största besluten i våra liv. Det är stor investering, inte minst av känslor, och en evig symbol för vår kärlek. Och det är något som vi kommer bära nästan varje dag resten av våra liv, vilket gör det extra viktigt att hitta den perfekta ringen och att den kännas unik och speciell för just dig.

Vi på Odens Smycke är tredje generationens guldsmed, och vi är stolta över att vara specialister på just vigselringar och vi har hjälpt många par genom åren att hitta sina drömmars vigselring. Här i vår guide till hur du väljer rätt vigselring tar vi både upp saker som är bra att tänka på när man väljer ring, och självklart delar vi även med oss av våra bästa tips inför ditt val av vigselring.

Titta runt på nätet och låt dig inspireras

Att titta på vigselringar kan ge en många insikter, både om vad man gillar och framför allt, vad man inte gillar. Testa att spara bilder på de ringar du gillar och jämför de sedan; har ringarna något gemensamt som gjorde att du föll för just dom?

Ringens utformning

Material

Det klassiska materialet på vigselringar må vara rött guld, men idag är det lika populärt att använda andra material så som platina, palladium, roséguld och vitt guld. Eller varför inte en kombination av till exempel rött och vitt guld?

Sten och setting

Diamonds are a girl’s best friend, och det finns såklart anledning till att just diamanter är stenen med stort S i traditionella vigselringar. De är verkligen speciella och vackra, och kommer i många olika färgskiftningar och slipningar. Variationen av vigselringar med diamanter ökar ännu mer med alla de olika settings, hur stenarna är placerade på ringen, som finns. En stor sten i mitten och små runt omkring? Flera små i rad? En stor, rund briljantslipad diamant i fokus? Valmöjligheterna är nästan oändliga.

Klassiska guldringar utan stenar

Många önskar sig en klassisk vigselring helt i guld, men även här finns det många olika valmöjligheter.

  • Vilken yta? Klassisk, slät finish eller kanske hamrad yta?
  • Vilken bredd och tjocklek? Från tunna, minimalistiska till bredare och mer iögonfallande ringar.
  • Mönster? Idag finns många olika, fina mönster som kan pryda ringen. Populärt är mönster som går längs ringens mitt, eller längs över & underkant. Det finns även mönster som sträcker sig över hela ringen som gör att den fångar upp ljuset i många olika vinklar.

Ska du köpa en ring till någon annan?

Ett riktigt klassiskt frieri är ju överraskningsfrieriet, där en går ner på knä och sedan sträcker ut en ring. Och ringen glider enkelt på fingret utan problem och passar perfekt – visst låter det som en saga? Ja, att köpa en ring som sedan passar perfekt kan kännas som en saga, men det är inte omöjligt.

Tips för att ta reda på någons ringstorlek – i smyg: Använd en ring personen redan äger!

Den enklaste metoden för att hitta någons ringstorlek är om personen i fråga redan använder en ring på just vänster ringfinger. Antingen lånar man den och tar med sig den till butiken, annars kan man testa att lägga den på ett papper och sedan rita av ringens inre omkrets med en penna. Tänk på att de flesta har något större ringstorlek på sin dominanta hand; om det är en högerhänt person som använder ringen på sitt högra ringfinger, är risken stor att storleken på vänsterringfinger inte är densamma.

Eller varför inte fria med en ”frieri-ring”, och sedan välja ut vigselring tillsammans?

Det är svårt att ta reda på någons ringstorlek, och kanske ännu svårare att lista ut vilken ring som är deras dröm-vigselring! Om tanken på ett överraskningsfrieri som också lyckas ha den ultimata vigselringen känns som ett överväldigande projekt kan en billigare frieri-ring vara en bra lösning. Det är minst lika romantiskt att tillsammans gå och välja ut vigselringar.

Baserat på 77 omdömen.
Jimmy Eriksson
Jimmy Eriksson
2022-09-02
Vi behövde förminska storleken på våra vigselringar ganska rejält och Odens smycke löste våra besvär snabbt och enkelt. Ser helt nya och oanvända ut! Tack!
Michelle Patychakis
Michelle Patychakis
2022-08-31
Kan varmt rekommendera Odens smycke! David är otroligt kunnig och hjälpsam.
Karin Börjesson
Karin Börjesson
2022-05-20
Mycket trevligt bemötande och guidning när Odens guld hjälpte mig att göra om min mormors gamla ringar till en mer modernare stil (2 ringar blev 3 i olika stil= supersnyggt!). Personlig service och snabb leverans trots många andra beställningar i bröllopstider. Jag är jättenöjd och rekommenderar dem varmt! 🌟🌟🌟🌟🌟
Pandora Hultqvist
Pandora Hultqvist
2022-05-14
Sofie Setterholm
Sofie Setterholm
2022-05-13
David and his team offer excellent service and craftsmanship of the highest standard. Highly recommend!
Karin Malmsten
Karin Malmsten
2022-04-24
David är helt fantastisk och jag rekommenderar Odens Smycke varmt. Jag/vi fick hjälp att göra om mina vigselringar när jag fyllde 50. Tyckte det var dags att fylla på med lite fler stenar. När jag var i butiken hittade jag massor med smycken som jag skrev upp på önskelistan :-). Tack David för den extra gåvan som du smusslade med i en av askarna. Vänligen Karin
Pierrot Mokdasi
Pierrot Mokdasi
2022-04-09
Filip Nyman
Filip Nyman
2022-04-08
Vi lämnade in våra ringar för storleksjustering här. Vi blev väldigt trevligt och hjälpsamt bemötta. När ringarna behövde justeras ytterligare p.g.a. att kylan hade påverkat måtten fick vi även god hjälp med det.
Yasemin Gultekin
Yasemin Gultekin
2022-04-08
Efter att ha besökt många juvelerare i Stockholm så valde vi utan tvekan Odens Smycke. Vi fick ett mycket bra förtroende för David och hans kunskap. Han delade med sig och lärde oss mycket om diamanter. David är en fantastisk person och levererar verkligen det du vill ha. Min förlovningsring blev utan tvekan allt jag önskade mig. Vi kommer definitivt tillbaka för alliansringarna!
Emma Lindberg
Emma Lindberg
2022-04-01
David, du är en stjärna och fantastisk på det du gör! Du är lyhörd och har hjälpt både mig och min fästman att skapa våra drömringar. Vi uppskattar alla tips och råd du har gett oss, det gav ett perfekt resultat! Vi kommer definitivt tillbaka till David och Odens smycke när det är dags att designa min vigselring. Tack för ett fantastiskt hantverk och unik design! /Emma och Samson

Välkommen att kontakta oss på Odens Smycke!

måndag – fredag 11:00-18:00
lördag – tidsbokning 11:00-15:00

Vi har stängt röda dagar & helger, klämdagar och dag före röd dag.