Skip to main content
vigselring-vitguld
ODENS SKOLA

Så väljer du rätt vigselring!

Att välja vigselring är nästan ett av de största besluten i våra liv. Det är stor investering, inte minst av känslor, och en evig symbol för vår kärlek. Och det är något som vi kommer bära nästan varje dag resten av våra liv, vilket gör det extra viktigt att hitta den perfekta ringen och att den kännas unik och speciell för just dig.

Vi på Odens Smycke är tredje generationens guldsmed, och vi är stolta över att vara specialister på just vigselringar och vi har hjälpt många par genom åren att hitta sina drömmars vigselring. Här i vår guide till hur du väljer rätt vigselring tar vi både upp saker som är bra att tänka på när man väljer ring, och självklart delar vi även med oss av våra bästa tips inför ditt val av vigselring.

Titta runt på nätet och låt dig inspireras

Att titta på vigselringar kan ge en många insikter, både om vad man gillar och framför allt, vad man inte gillar. Testa att spara bilder på de ringar du gillar och jämför de sedan; har ringarna något gemensamt som gjorde att du föll för just dom?

Ringens utformning

Material

Det klassiska materialet på vigselringar må vara rött guld, men idag är det lika populärt att använda andra material så som platina, palladium, roséguld och vitt guld. Eller varför inte en kombination av till exempel rött och vitt guld?

Sten och setting

Diamonds are a girl’s best friend, och det finns såklart anledning till att just diamanter är stenen med stort S i traditionella vigselringar. De är verkligen speciella och vackra, och kommer i många olika färgskiftningar och slipningar. Variationen av vigselringar med diamanter ökar ännu mer med alla de olika settings, hur stenarna är placerade på ringen, som finns. En stor sten i mitten och små runt omkring? Flera små i rad? En stor, rund briljantslipad diamant i fokus? Valmöjligheterna är nästan oändliga.

Klassiska guldringar utan stenar

Många önskar sig en klassisk vigselring helt i guld, men även här finns det många olika valmöjligheter.

  • Vilken yta? Klassisk, slät finish eller kanske hamrad yta?
  • Vilken bredd och tjocklek? Från tunna, minimalistiska till bredare och mer iögonfallande ringar.
  • Mönster? Idag finns många olika, fina mönster som kan pryda ringen. Populärt är mönster som går längs ringens mitt, eller längs över & underkant. Det finns även mönster som sträcker sig över hela ringen som gör att den fångar upp ljuset i många olika vinklar.

Ska du köpa en ring till någon annan?

Ett riktigt klassiskt frieri är ju överraskningsfrieriet, där en går ner på knä och sedan sträcker ut en ring. Och ringen glider enkelt på fingret utan problem och passar perfekt – visst låter det som en saga? Ja, att köpa en ring som sedan passar perfekt kan kännas som en saga, men det är inte omöjligt.

Tips för att ta reda på någons ringstorlek – i smyg: Använd en ring personen redan äger!

Den enklaste metoden för att hitta någons ringstorlek är om personen i fråga redan använder en ring på just vänster ringfinger. Antingen lånar man den och tar med sig den till butiken, annars kan man testa att lägga den på ett papper och sedan rita av ringens inre omkrets med en penna. Tänk på att de flesta har något större ringstorlek på sin dominanta hand; om det är en högerhänt person som använder ringen på sitt högra ringfinger, är risken stor att storleken på vänsterringfinger inte är densamma.

Eller varför inte fria med en ”frieri-ring”, och sedan välja ut vigselring tillsammans?

Det är svårt att ta reda på någons ringstorlek, och kanske ännu svårare att lista ut vilken ring som är deras dröm-vigselring! Om tanken på ett överraskningsfrieri som också lyckas ha den ultimata vigselringen känns som ett överväldigande projekt kan en billigare frieri-ring vara en bra lösning. Det är minst lika romantiskt att tillsammans gå och välja ut vigselringar.

Utmärkt
Baserat på 90 recensioner
Nerges Winblad
Nerges Winblad
2023-06-30
Fantastiskt bemötande från start till slut! Vi är så nöjda med våra förlovningsringar och rekommenderar varmt David och Odens smycke! Min fästman ville ha ett enkelt guldband men hade samtidigt en specifik design i åtanke medan jag hade en släktklenod jag ville omarbeta. Vi kände oss väldigt trygga, välkomnade och genuint bemötta. Det var väldigt roligt att guidas genom olika stenar, fattningar och stilar. Jag har nu mina drömmars förlovningsring! Vi kommer att komma tillbaka!
Ahmed Salim
Ahmed Salim
2023-06-26
Mycket bra service och fantastisk kvalité på varorna. Rekommenderas!
Jonatan Örn
Jonatan Örn
2023-06-26
Very professional and accommodating! Made a beautiful engagement ring for us. I highly reommend David and his colleagues.
Viktoria Panayi
Viktoria Panayi
2023-04-26
Ville förminska min ring som har rött+vitt guld samt att halva ringen har stenar. De vanliga smyckeskedjorna sa att de blir svårt men att dom kunde försöka :/ men Odens Smycke fixade det galant på bara några dagar. Dom va väldigt hjälpsamma och gav ett riktigt gott intryck! Kände mig superlugn att lämna min ring där och är jättenöjd med resultatet! Kan varmt rekommendera
Sasha Q
Sasha Q
2023-02-11
David and his team helped us hand-craft a dream engagement ring based on an heirloom piece we had in the family. He takes great care to understand what you are looking for and to make suggestions based on his expertise. My ring is both beautiful and comfortable, we love it. We highly recommend David and we will be back. Thank you David and colleagues!
Nathalie Amelander
Nathalie Amelander
2023-01-31
Vi är trogna kunder sen länge och har alltid varit nöjda med resultatet. David är otroligt skicklig på att lyssna in våra önskemål och komma med ännu bättre idéer och förslag, och därefter skapa smyckesmagi som många vänner och bekanta uppmärksammar och frågar om.
Le T. Hoai
Le T. Hoai
2023-01-26
We are very satisfied with the service, kindness, and support we received from David and the team. The rings are very comfortable and fit us well. David helped us to fix the rings in the last minutes and thanks for that, our engagement ceremony was made a success. We sincerely thank you for your support and highly recommend this shop to all couples searching for the right places to buy the rings.
Stefan rosen
Stefan rosen
2022-12-16
Bra service, trevliga och mycket kunniga. Som också gav bra tips och råd.
Johanna Palmgren
Johanna Palmgren
2022-12-15
Väl mött och kunnig guldsmed som gjorde mina ärvda smycken så vackra. Speciellt diamanthänget, där diamanten ser ut att ligga i en princesskrona. Så nöjd😊
Hanna Segendorf
Hanna Segendorf
2022-12-15
Jag ville expandera bandet på min mormors giftesring, vilken var tillbucklad och vriden efter årtionden av använding. Blev trevligt bemött och ringen blev klar snabbt, man ser inte att bandet har blivit förändrat ens om man försöker, texten på insidan är helt orörd, men själva wear-and-tear av alla åren blev behållet precis som jag ville. Har på mig varje dag och är otroligt nöjd. Rekommenderar starkt!

Välkommen att kontakta oss på Odens Smycke!

måndag – fredag 11:00-18:00
lördag – tidsbokning 11:00-15:00

Vi har stängt röda dagar & helger, klämdagar och dag före röd dag.